Rahvusvahelise Koertetreenerite Kooli kursuse tegi läbi 20 koeratreenerit.

Eestil on juures kakskümmend rahvusvahelise diplomiga koerte treenerit
11.05.2016

8. mail andis Rahvusvahelise Koeratreenerite Kooli juht ja lektor Lisbeth Borg de Waard Pet City arenal pidulikult diplomid üle Eestis esmakordselt toimunud koerakoolitajate kursuse lõpetajatele.

Rahvusvahelise Koeratreenerite Kooli kursus toimus Tallinnas 
aasta jooksul kümnel nädalavahetusel kokku 150 tundi ning andis osalejatele põhjalikud teadmised ja oskused koerte treenimises, mis võimaldavad alustada tööd koeratreenerina omal käel või koerte koolis kasutades positiivseid treeningmeetodeid, milles põhirõhk on koera loomuliku käitumise mõistmisel, analüüsimisel ning selle kasutamisel treeningutel. Diplomeeritud treeneritel on võimalus saada Rahvusvahelise Euroopa Kodukoerte Treenerite Ühenduse (Pet Dog Trainers Of Europe ehk PDTE) võrgustiku liikmeks.
 

Kursusel käsitleti teemasid:


Koerte käitumine: rahustavad signaalid, kehakeel, suhtlemine, koerte arenemine ja etoloogia, ajalugu, kutsikaiga, "teismeliseiga", täiskasvanud koerad, sotsiaalne areng, kriitilised perioodid, hormonaalsed mõjud käitumisele ja õppele, tõugude erinevused, käitumisprobleemide lahendamine, stress, hirmud, agressiivsus, tervis ja toitumine.

Koerte treenimine: Positiivsed treeningmeetodid, tundlikus ning olukordade, esemete, häälte jms reageerimise vähendamine, motivatsioon, inimeste ja koerte õppimise võrdlemine.

Praktilised harjutused: probleemide lahendamine, koerte käitumise, kehakeele ja signaalide jälgimine, positiivne treeningmeetod, põhikäsklused ja ka keerukamad ülesanded, nagu stressi ja koertele suunatud agressiivsuse vähendamine.

Koerte treenimine: Kuidas kursusi ja seminare üles ehitada, eratunnid ja omanike motiveerimine, publiku ees rääkimine, turundus ja oma ettevõtte juhtumine, klienditeenindus ja koeraomanike õpetamise pedagoogika.
 

Küsimusele, kuidas tekkis Lisbeth Borg de Waardil idee alustada kursusega Eestis räägib ta, et omab koerte kooli Norras ning koolitades ka erinevates riikides koerte treenereid, sattus mõned aastad tagasi tema kursusele inimene, kes oli elanud Tallinnas. Ta lisab: „Sealt tekkis mõte uurida, kas Eestis võiks olla huvi koerte kehakeele tundmise ning positiivsete treeningmeetodite vastu. Tuli välja, et huvi oli nii suur, et pidin mõnele aprillis 2015 alanud kursusele soovijale ära ütlema.“

Nüüd, aasta hiljem kirjeldab koolitaja oma kogemust. „Olen väga rõõmus, et olen tutvunud nii toreda, huvitava ja uuendusliku grupi inimestega, kes treeneritena teadmisi edasi annavad! Jälgin põnevusega edaspidi nende tegemisi ning pean ühendust ka tulevikus, et ala uuendustega üksteist kursis hoida“.

Tulevikuplaanidest rääkides nendib Lisbeth: „Plaanis on ka komplekteerida uus kursus Tallinnas aastal 2017. Usun siin kohatud inimeste edumeelsele mõtteviisile, uudishimule ja avatusele toetudes, et Eesti pakub suurepäraseid võimalusi koeratreeneritele, kes kasutavad teadusel põhinevat postitiivsete meetoditega lähenemist.“Koolitaja soovib oma kahekümnele õpilasele edu koerte ja nende omanike aitamisel. 

Kursusel osalejate seas oli nii tegevtreenereid kui ka neid, kes varem ei ole antud vallas tegutsenud. 

Sally Stuudio omanik ja noore dogi Gracie omanik Annely Köster põhjendab otsust osaleda sõnadega:
„Sisuka õppimise eeldus on tunnetatud vajadus. Pea kaks aastat tagasi liitus meie perega nimetet vajadus ehk koeralaps, keda soovisin paremini mõista. Kohalikus kutsikakoolis kogetu tekitas enam küsimusi kui pakkus vastuseid... Miks räägitakse võimusuhetest, domineerimisest, pidevatest piirangutest? Antud kursuse teaduspõhine lähenemine sobitus nii meie pere väärtussüsteemiga - märka, respekteeri, toeta, kui lõi hea aluse koerte mõistmiseks ja neile loomuomase elukeskkonna loomiseks. Loodan, et heade kursusekaaslaste abiga õnnestub meil neid teadmisi levitada ja muuta eesti koerte elu paremaks.“ 

MTÜ Viimsi Koerad asutajaliige ning 
Eesti Dobermanniühingu juhatuse liige Mare Meldre sekundeerib: „Minule, kes ma tulin kursusele koeraspordi taustaga ja suuresti uudishimust, oli see ikka maailma nägemist avardav kogemus. Mitte ainult kursusel räägitu-õpetatu, vaid suures osas ka kokkutulnud seltskonna ja nende tegemistega tutvumine.“
 

Pärnu Loomade varjupaiga juht, koerte treener ja teraapiakoera juht Anneli Matsi põhjendab osalemist tööst tuleneva vajadusega öeldes: „Tegelen ise koerte sotsialiseerimisega. See teema pakub mulle jätkuvalt suurt huvi. Antud kursuse vaatenurk koertele ja koerte õpetamisele läks kokku minu arusaamadega“, ning Matsi lisab: „Minu sooviks on, et inimeste maailmas leviks laiemalt info koerte mõistmisest ja vajadustest ning nende õpetamisest positiivste meetoditega.


Norrast pärit koeratreener Lisbeth Borg de Waard (MA, BBA), teeb tihedalt koostööd maailma ühe tuntuima autori ja koera eksperdi Turdi Rugaasiga, omab edukat koertekooli Innlandet Hundesenter. Ta abistab sadu koeraomanikke aastas, läbi erinevate kursuste, teooriatundide ja seminaride. Lisaks sellele, on Lisbeth kirjutanud raamatu “Title”, praegustele ja tulevastele koeratreeneritele, treeningmeetoditest ja printsiipidest, millest Lisbeth on ka loonud seminari seeria Norras ja mujal maailmas.

Lisbeth on 14 aastat tegelenud koertetreenimise ning käitumise analüüsimisega. Enne koeratreeneriks saamist, töötas Lisbeth õpetajana, nii ülikooli kui ka gümnaasiumi tasemel. Ta kolis tagasi Norra aastal 2000, peale 11 aastat välismaal elamist, millal Lisbeth õppis ja töötas erinevates riikides üle maailma. Lisbeth on diplomeeritud koeratreener ja on omandanud koeratreeneri hariduse tuntud koera käitumisspetsialisti ning lisaks spetsialiseerunud koerte käitumisele.

Lisbeth on Norra esindaja PDTE-s (Kodukoera treenerid Euroopas), aktiivne liige
 APDT-s (Proffessionaalne Koeratreenerite Ühing), ja SGEH asutaja (Skandinaavia Koerte ja Eetika grupp).

Lisainfo: 
Kursuse kirjeldus: SIIN.
PDTE link: SIIN.
Kooli lehekülg: SIIN.