5 nõuannet autoreisiks koos koeraga!
20.05.2019

Käes on väljasõitude ja reisimiste hooaeg. Siin on mõned head nipid ja nõuanded juhuks, kui võtate suvise ringreisi ette koos koeraga.

1. Ärge kunagi sundige koera autosse kaasa tulema, kui see pole hädavajalik.

Loomulikult on erandeid, näiteks vigastatud hulkuva koera leidmine, kelle peate loomaarstile või varjupaika toimetama või kui peate oma looma hädaolukorras loomaarsti juurde viima. Muudel juhtudel arvestage kindlasti ennem looma sooviga. Kui teie koer pelgab autosõitu, siis tema sundimine ei ole hea. Kui sunnite hirmul ja närvilise koera autosse, võite talle tekitada eluaegse hirmu ja trauma. Sellisel puhul tuleb rahulikult ja järjepidevalt vähehaaval hakata looma harjutama. Arvestada tuleb ka sellega, et mõnele loomale ei meeldigi autosõit ja kui võimalik ei tasu teda selleks sundida.

2. Tehke koerale autosõit lõbusaks kohe esimesest reisist alates.

Kui paned oma koera autosse vaid selleks, et viia ta loomaarsti juurde - kus üldiselt seostub neile kõik hirmu ja valu vms., siis hakkabki autosõit seostuma talle negatiivsega. Miks peaks loom tahtma edaspidi heameelega autosse kaasa tulla? Kas sa ise tahaksid? 
Kui plaanid koera autoga harjutama hakata, siis esimesed paar reisi on eriti tähtsad. Esmalt võtke ette lühemad teekonnad ja lõpetage reis alati millegi meeldivaga, kas jalutuskäik metsas, suvine ujumas käimine või näiteks maius/ uus mänguasi autos, pärast sõidu lõppu. 

3. Ärevuse maandamiseks tehke enne autosõitu midagi meeldivat.

Et koera veidi väsitada ja maha rahustada, minge enne autosõitu jalutuskäigule, laske tal nuuskida ja ringi joosta. Kui koer on mänguhimuline, siis visake talle mänguasja ja laske tal see tagasi tuua. Tehke midagi, mis tal tuju heaks teeb ja samas teda veidi väsitab ja rahulikumaks teeb, nii lepib ta pika autosõiduga kindlasti paremini.

5. Muu abi- ravimid ja looduslikud abinõud

Kui teie koer näitab füüsilisi märke reisimise ärevusest, siis võib ta abi saada ravimitest või looduslike abinõude näol. Kui teie koeral esineb selliseid sümptomeid nagu tugev ärevus, liigne ilastamine, kontrollimatu haukumine või oksendamine, siis pöörduge kindlasti veterinaararsti poole. Mida kiiremini saad koera jaoks täiendavat abi, seda parem.

Kindlasti tasub konsulteerida abi saamiseks oma veterinaariga, kuna mõni loom võib ennetavalt vajada näiteks iivelduse vastast rohtu, et tagada probleemideta sõit.