Pilt: @SimonaR/Pixabay.com

Hea teada: milliseid puu- ja juurvilju koerale ohtu kartmata anda tohib?
19.11.2018

Puu- ja juurviljad on koerte igapäevadieedile tähtsaks lisandiks, sest tegu on suurepäraste vitamiiniallikatega. Kõik neist aga neljajalgsete toidulauale ei sobi ning seetõttu on kasulik teada, mida su karvane sõber ohtu kartmata süüa võib. 

Õunad

Õunad sisaldavad suurel hulgal C- ja B6-vitamiine, foolhapet ja kaaliumi ning õunakoortes leidub pektiini. Viimane vähendab koerte soolestikus leiduvate toksiinide hulka ja aitab väljaheidetel seedetraktis kiiremini liikuda.

Pirnid

Samuti C-vitamiini ja kaaliumi sisaldavad pirnid aitavad kaasa koera südame, lihaste ja närvide tööle. Sarnaselt õuntega sisaldavad ka pirnid pektiini ja on head seedetraktile.

Apelsinid

Apelsinid on suurepärased immuunsüsteemi tugevdajad tänu P-vitamiinile. Lisaks sellele leidub neis foolhapet, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja loomulikult C-vitamiini. Apelsinid võitlevad ka viirusnakkuste vastu ja võivad teadlaste sõnul kaitsta ka vähi eest.

Brokoli

Brokoli ehk spargelkapsas on ülimalt toitaineterikas aiasaadus, sisaldades C-vitamiini, beetakaroteeni, foolhapet, kiudaineid ja kaltsiumi. Samuti on brokolis fütokemikaal sulforafaani, mis takistab vähirakkude tekkimist ja hävitab teatud tõvestavad bakterid nii seedekulglas kui ka hingamisteedes.

Seller

Aedseller sisaldab endas A-, B- ja C-vitamiine, kaltsiumi, kaaliumi, soodiumi ja rauda. Seller neutraliseerib soolestiku happelisust, vähendab närvilisust ja võitleb kasvajate tekkimise vastu.

Porgandid

Porgand on üks parimaid juurvilju, mida koerale pakkuda. Need oranžid vitamiinipommid sisaldavad suurel hulgal mineraal- ja toitaineid ning muidugi karoteene, mis tugevdavad silmanägemist.

ALLIKAS: https://lemmik.postimees.ee/ 

#koer #koerpuuviljad #koerjuurviljad #vitamiinid #koerad #süüa