Grifoonipoiss Mula rannas / Allikas: erakogu

Kuidas ettevalmistada oma koer suveks?
10.05.2019

Suvi on suurepärane aeg veeta üks mõnus pärastlõuna päikese käes, rannas, matkarajal ning
osaleda paljudes teistes lõbusates tegevustes koos oma koeraga. Kuid lõbus ja nauditav suvi
toob kaasa ka omad ohud, mida lemmikloomaomanikud peavad teadma.

Koerad vajavad suvel erilist hoolt ja meie kui lemmikloomaomanike kohustus on neid vajadusi
mõista ja täita.

PEAMINE MEELESPEA SUVEKUUDEKS!
  • ÄRGE KUNAGI jätke oma koera kuuma autosse.
  • Ärge jalutage oma koeraga kuumal asfaldil. See võib põletada käpaaluseid padjandeid.
  • Ärge siduge oma koera kinni ega jätke teda sellisesse kohta, kus ei ole võimalik päikese ja kuumuse eest varju pugeda.

Need asjad võivad tunduda ilmselged, kuid kahjuks ei mõista mitte kõik lemmikloomaomanikud
suvise kuumuse ohte.

KUIDAS ETTEVALMISTADA OMA KOER SUVEKS? 


1. Enneta vedelikupuuduse teket kehas ja hoolitse selle eest, et loomal on koguaeg värske joogivesi saadaval 

Kõige tähtsam  igal hooajal, kuid eriti suvel, on see, et värske joogivesi oleks loomal koguaeg saadaval, nii siseruumides kui ka väljas, Väljas elava koera jaoks on oluline värske, jaheda ja puhta joogivee pidev olemasolu. Nii tagate samas ka selle, et koer ei lähe jooma seisvat/vana vett, mis võib sisaldada parasiite või mürke. 

HEA LAHENDUS! Üks lihtsamaid ja mugavamaid meetodeid on automaatne veepump. Mõned mudelid haakuvad õuevoolikuga, et tagada värske ja puhas vesi. Teistel tuleb jälgida veekogust reservuaaris ja vajadusel seda juurde lisada. 

2. Enneta kuumarabandust 
Arutledes teemal, kuidas koera ette valmistada suveks, on ülitähtis raakida ülekuumenemisest ja selle vältimisest. Kuumarabandus on suve jooksul tavaline ja mõnedel tõugudel esineb seda rohkem kui teistel.  Kuumal suvepäeval on hea hoida käeparast mõni jahutav vahend, mida vajadusel kasutada. Näiteks- külm, märg rätik, mis asetada koera alumisele küljele, on esmane kõige käepärasem abinõu. Samuti on võimalik osta ka spetsiaalsed jahutusvoodid ja jahutusmatid, mis aitavad ära hoida liigse soojuse ja seeläbi vältida kuumarabanduse ohtu. 

Hea näpunäide: Väga kuumade päevadega käige oma koeraga õues vara hommikul ja õhtul hiljem, keskpäeval hoidke loomi toas jahedas. 

Kuumarabanduse sümptomid:
  • kõrgenenud temperatuur 
  • hingamisraskused 
  • liigne ilastamine 
  • südamepekslemine 
  • kõhulahtisus ja oksendamine
  • ärevus
  • silmade punetus 
  • nõrkus
  • äkiline kokkuvarisemine 

3. Kirpude ja puukide vältimine 

Talveunest ärganud kirbud ja puugid on suvel väga aktiivsed.  Kontrollige regulaarselt oma koera ja kasutage nende vältimiseks selleks ettenähtud tõrjevahendeid. Turul saadaolevatest vahenditest kõige tavalisemad on kaelarihmad, suukaudsed tabletid ja vedelikud, mida saate otse koera nahale kanda.  Konsulteerige kindlasti oma veterinaararstiga, et leida sobivam vahend teie koerale.

NB! Kui kasutate  toodet esimest korda, siis jälgige oma koera hoolikalt, et välistada allergilise reaktsiooni teke.

4. Parasiitide vältimine 

Suvekuudel on lemmikloomadel on üsna tavapärased  parasiidid, millest paljud on pärit õues olevast seisvast joogiveest.  Ussid on üks kõige levinumatest parasiitidest,, mida koerte seas leidub ja neid on lihtne ravida.  Seda, kas teie lemmikul on ussid, on võimalik kontrollida arstil, kes vajadusel õige ravi määrab. Loomulikult tuleks igapäevaselt ise oma neljajalgset sõpra jälgida, kui märkate muutusi tema söögiisus ja väljaheidetes võib see olla mark teda kimbutavatest ussidest. Kuigi enamik sisemisi parasiite ei ole täiskasvanud koertel eluohtlikud (va südameussid), võivad nad põhjustada selliseid seisundeid nagu aneemia, sooleärritus ja -põletik, vesine või verine kõhulahtisus ja kaalulangus. Mõned koerte parasiidid võivad levida ka inimestele. 

5.Korralik karvahooldus 

Koerakarva tuleb suvekuudel sagedamini hooldada. Igapäevane harjamine aitab teil tuvastada  nahaärritusi, tuvastada karva sees või nahal kirpe ja puuke, samuti eemaldab regulaarne harjamine ka lahtised karvad. See on eriti oluline koertele, kellel on paks karv või aluskarv. Koera karv on vajalik õige temperatuuri hoidmiseks, see aitab suvel jahedat ja talvel sooja hoida. Loomade väga tugev pügamine häirib teie koera loomulikku jahutussüsteemi ja võib tegelikult teda kahjustada. Kindlasti ei tohiks karva täielikult maha ajada, kuna see aitab vältida päikesepõletust ja putukate hammustamist.  Seega on kindlasti tark usaldada see töö professionaalile. 

6. Puhas looduslik keskkond

Üks oluline asi, mida meeles pidada ja üle vaadata on see, et kas ja kus on meie aias kasutusel kemikaalid, mis võivad olla meie koertele mürgised,  rääkimata taimedest ja lilledest, milledest osad,  on loomadele väga ohtlikud. Kõige parem oleks otsida looduslikke alternatiive või teha uuringuid, et leida lemmikloomadele ohutuid tooteid. 

Mürgituse sümptomid:
  • oksendamine, eriti verine oksendamine 
  • kõhulahtisus, eriti verine kõhulahtisus
  • liigne ilastamine 
  • pekslev süda 
  • värinad
  • tavapärasest suurenenud või vähenenud urineerimine  
  • nõrkus või äkiline kokkuvarisemine 

Kui kahtlustate oma lemmikloomal mürgistust, siis pöörduge viivitamatult veterinaari poole.

Suvi on suurepärane aeg väljas viibimiseks ja lemmikloomaga veedetud aja nautimiseks. Võttes kasutusele vajalikud ettevaatusabinõud ja olles teadlikud võimalikest ohtudest, mida vältida, muudate imeilusa suve aga nii endale kui oma neljajalgsele sõbrale veelgi toredamaks!