Pilt internetist

Nõuanded värskele kassiomanikule
10.05.2019


Oled otsustanud võtta omale kassi? Siin on mõned head nõuanded ja näpunäited, millega esimesel kuul peaksid kindlasti arvestama!

Kassid on eriti tundlikud uue ümbruse suhtes ja mõned võivad varjata end voodi all või kapis päeva või isegi nädala, enne kui end on nõus näole andma. Saate aidata tal kergemini kohaneda, järgides neid juhiseid:

Enne, kui tood kassi koju

• Kassid on territoriaalsed loomad ja uude koju saabumine muudab neid kindlasti ebakindlaks. Kõik on uus! Lõhnad, ruumid, inimesed ja asjad. Tehke avastamine oma kassile kergemaks ja pange ta esimesteks päevadeks või nädalaks mõnda väiksemasse ruumi (näiteks vannituba, pesuruum, vaba tuba) ja kui loom on kohanenud saab uusi ruume tundma õppida. Selles ruumis peaks muidugi olemas olema kõik vajalik kassile- söök, värske vesi, pesakast ja loomulikult liivakast. Kui kass on väga arg, siis jälgige, et söömisel oleks loomal rahu ja vaikus ja liivakast asetage võimalikult privaatsele kohale, kus ta saab häirimatult oma toimetusi teha, et vältida seda, et kass hakkaks kasti pelgama.

Sea valmis söötmisala- toidu- ja joogikauss võiksid asetseda võimalikult kaugel liivakastist.

Kassid armastavad privaatsust ja otsivad selleks tihti ise sobivaid peidupaiku, kuhu mõnusasti magama pugeda. Sina saad aidata tal end paremini sisse elada ja teha talle ise näiteks pappkastist pesakast (lõigates sisse "ukseava"). Samahästi võtavad mõned kassid hästi omaks ka transpordipuuri, milles neid on koju toodud.
Loomulikult on meeletult suur valik mõnusaid ja pehmeid pesakaste lemmikloomapoodides saadaval.

Kassidele meeldib kratsida! See on nende küüntele vajalik ja sellega tuleb arvestada, kui oled otsustanud omale kassi võtta. Loomulikult ei taha ükski loomaomanik, et küüni teritataks nende mööbli peal, seega tuleb kassile kindlasti osta kraapimispuu.
Selle võtavad kassid väga kiirelt omaks ja vajadusel tuleks neid esialgu osta paar tükki, asetades need sellistesse kohtadesse, mida kass tahab kratsida (näiteks diivani ja kapi ette).

Kui otsustad võtta pisikese kassipoja, siis peaksid kindlasti ennem vaatama üle oma toad ja õueala kohtade suhtes, kuhu loom võib peitu pugeda. Pisike kassipoeg võib end ära peita väga pisikesse seinaprakku või kapi taha, kust võib olla väga tülikas teda kätte saada, seega tark oleks ennetavalt ruumid selle pilguga üle vaadata.

Kui sul on kodus väikesed lapsed, siis tuleks reeglid selgeks teha ka neile. Samuti tuleb alguses tagada see, et pere teised loomad ei pääseks alguses kassile ligi ja teda ehmataks, harjutama peaks tasapisi ja alati ise juures olles.

Koju toomine ja esimene päev

Lõpuks on käes koju toomise päev! Eelistatavalt tooge kass koju transpordipuuris, nii tunneb ta end turvalisemalt. Viige kass kohe oma tuppa, mille olete talle eelnevalt ettevalmistanud. Kui on teda tervitamas teisi pereliikmeid, siis ärge laske neil väga suurt lärmi teha ja väga kaua looma juures viibida. Esialgu piisab vaid ühest inimesest. 
• Istuge põrandale ja laske tal tulla sinu juurde, ise teda selleks mitte sundides. Lihtsalt lase tal enda ja ümbrusega rahulikult  tutvuda. Kui ta ei lähene, jätke ta üksi ja proovige hiljem uuesti. Mõned kassid on eriti hirmunud ja ta võib oma puuri tagasi minna ja mitte üldse välja tulla. Siiski pange talle ette söök ja jook, kuna ilmselt ilmub ta välja öösel, kui maja on vaikne. Anna talle aega. • Teie vastsündinud kass ei pruugi alguses palju või üldse süüa. Kõige parem on anda oma kassile vähemalt alguses samalaadset toitu, mida talle anti varjupaigas või eelnevas kodus. Mõned tuttavad asjad aitavad kaasa sellele, et ta tunneks end turvaliselt. Kindlasti vahetage joogivett sageli ja veenduge, et ta joob. Kui teie kass ei ole paar päeva söönud, helistage oma loomaarstile ja küsige nõu.

Esimesed nädalad

Kassi kohanemine võib kindlasti aega võtta nädala või paar, seega olge kannatlik!  • Nädala jooksul pärast kassi koju toomist võite ühendust võtta loomaarstiga ja leppida kokku aeg esimeseks üldiseks ülevaatuseks. • Kui teie kass hakkab teiega harjuma ja näitab märke, et ta tahab uurida juba teisi ruume, siis veenduge, et teised lemmikloomad või pereliikmed teda liialt ei häiriks, kui ta oma territooriumi järk-järgult laiendab. Nüüd võib ta olla valmis mängima, nii et võite talle mõnda mänguasja pakkuda.


Neid kasulikke nippe ja nõuandeid jälgides läheb uue pereliikme kohanemine uues kodus kindlasti kergemalt ja rõõmsamalt!
Edu ja tere tulemast lemmikloomaomanike sekka! :)