5 põhjust, miks igal eakamal inimesel peaks olema vähemalt üks karvane sõber
16.05.2019

Tüüpilisel lemmiklooma omanikul ei ole raske leida põhjuseid, kuidas meie karvased sõbrad rikastavad meie elu. Nad on armsad, nunnud ja tänu neile leiab iga päev internetist mõne naljaka video või pildi, millega oma päev rõõmsamaks muuta. Lisaks oma meelelahutuslikule väärtusele on neil siiski hämmastav mõju meie tervisele ja sotsiaalelule, seda eriti vanematele inimestele. Allpool on välja toodud mõned suurepärased põhjused, miks võiks igal eakamal inimesel olla kodus oma karvane lemmik.

Südame tervis ja vererõhk

Kas teadsite, et pelgalt lemmikloomaga rääkimine või tema paitamine võib vähendada vererõhku? Samuti aeglustab see südame löögisagedust, mis võib olla väga kasulik kõrge vererõhu või kõrgenenud pulsiga inimese jaoks. Korrapärane suhtlemine lemmikloomadega võib olla üks osa terviklikust plaanist, et oma südame tervis paremini kontrolli alla saada. Uuringud näitavad, et need, keda on läbi elanud südameinfarkti, on tõenäolisemalt aasta pärast elus, kui neil on kodus lemmikloom!

Aju tervis ja hormoonid

Arstid teevad tihti märkusi vähihaigete inimeste lemmikloomade kohta meditsiiniliste andmete uuendamisel. Miks? Dr. Edward Creagani, Mayo Clinic'i onkoloogi sõnul võib patsiendi kassi või koera mainimine aidata neid rahustada. See on tingitud aju poolt toodetavatest hormoonidest, mis rahustavad inimest ja selleks piisab ainuüksi sellest kui viibida loomade läheduses. Korrapärane koosolemine lemmikloomadega ärgitab aju paremini toimima ja teatud “õnne” hormoone vabastama. See on tuleb kasuks kõigile inimestele, kuid see võib olla eriti oluline eakamatele ja neile, kes võivad olla ärevusele või depressioonile altid.

Igapäevane elukorraldus

Vanema inimese jaoks, kes elab üksi, on väga lihtne langeda depressiooni, kuna tal puudub tunne, et keegi teda igapäevaselt vajab. Puuduvad suhtlemine, päevaplaan ja valdab tunne, et teda pole kelleegi vaja. Selline tegevusetus viib rõõmu ja tahtmise liikuda. Siinkohal võib väga suur abi olla lemmikloomast, kes aitab peletada igavust ja annab uue eesmärgi ja elu päevadesse. Loomad vajavad söötmist, vannitamist, puhastamist, jalutamist ja mängimist- mis omakorda aitab ideaalselt sisustada päeva ja näiteks anda põhjust kodus välja minna.

Toitumine ja liikumine

Paljud vanemad inimesed kaotavad söögiisu või jätavad oma mitmekülgse toitumise lihtsalt unarusse. Mitmed eakatekodud on teinud katsetusi tuues söögisaalidesse akvaariumid kaladega ja see on tõestanud oma eesmärki, et eakad, kes vaatlevad kalu on parema söögiisuga kui need, kellel selleks võimalus puudus. Samuti on täheldatud, et need, kes elavad koos lemmikloomadega hoolitsevad ka enda tervise ja toitumise eest paremini.

Lemmikloom ajab sind välja liikuma ka siis kui ise hästi ei viitsiks. Üksi jalutuskäiku parki ette ei võta, kuid oma lemmikuga koos on see hoopis lõbusam tegevus. Järjepidavalt ja vaikselt on jalutuskäigud aina pikemad ja lõpuks saab selleks igapäevane rutiin ja uus tervislikum eluviis.
Kui noored kutsikad ja kassipojad võivad olla liiga energilised ja mänguhimulised, siis näiteks varjupaikades leidub piisavalt vanemaid ja rahulikumaid loomi, kes sobiksid just hästi kaaslaseks vanematele inimestele.

Sotsiaalsus

Lemmikloom on tore kaaslane, kellega suhelda, naerda ja isegi muret kurta, sest keegi ei kuula sind paremini, kui sinu armas neljajalgne seda teeb. Temast saab üksi elavale inimesele tõeline sõber ja pereliige, kes muudab tühja kodu rõõmsamaks ja soojemaks. Samuti võib temaga liikumas käimine aidata leida suhtluskaaslasi ja uusi tuttavaid, seega igaljuhul on elavam sotsiaalelu garanteeritud.