Mida teha, kui kass ei pissi liivakasti?
23.05.2019

Kas teie kass keeldub pissimast oma liivakasti? Olenemata sellest, kas see on tingitud meditsiinilisest probleemist, stressist või peremehe vale õpetuse tõttu, on see probleem lahendatav. Paljud kassiomanikud on selle probleemiga silmitsi seisnud, samuti pelgavad mõned omale kassi isegi võtta, kuna kardavad, et kass ei õpi liivakastis käima. Üks tähtsamaid asju selle probleemi lahendamisel on kõigepealt põhjuse väljaselgitamine.

4 kõige tüüpilisemat põhjust, miks kass kasuta liivakasti:

1) Märgistamine. Steriliseerimata/kastreerimata kassid tahavad territooriumi märgistada ja jätta oma lõhna võimalikult paljudesse kohtadesse- näiteks sinu uuele diivanile!

2) Tervisemured. Kassid ei oska ega saa sulle rääkida, kui neile midagi muret teeb. Seega kui tema käitumine järsku muutub, on tegu tihtipeale tervisemurega. Kuseteede infektsioonid, neerukivid jm. põhjustavad tihiti seda, et loom hakkab häda tegema mujale kui oma liivakasti. Pööra sellele kohest tähelepanu ja pöördu selguse saamiseks veterinaari poole.


3) Stress, ärevus ja hirm. Võib-olla olete oma koju just uue võõra mööblieseme ostnud, või äkki sündis perre beebi? Või olete viimasel ajal liiga palju kodust ära ja loom tunneb end üksi? Kõik sellised sündmused ja igapäevaelu mõjutab ka looma, seega mõtle, kas midagi võib temas tekitada ärevust ja olla põhjuseks tema muutunud käitumisele?

4) Kord ja puhtus. Liiv, liivakast ja asukoht, asukoht, asukoht. Kas te muutsite tavapärast ostetavat kaubamärki või vahetasite allapanu tüüpi (näiteks liiva kristallide vastu)? Äkki sa ei puhasta kasti piisavalt? Kui peres on mitu kassi, kas on ikka piisavalt liivakaste? Kas liigutasite liivakasti ja muutsite selle asukohta? Kas see on nüüd endiselt kergesti ligipääsetav? Kassid on väga puhtust ja korda armastavad loomad, pisimgi detail võib teda häirida.

Kuna kass ise sulle ei ütle, miks ta pissib mujale ja mitte selleks ettenähtus kasti, siis on sinu ülesanne see põhjus välja selgitada. Vahel võib see vajada päris mitmekülgset lähenemist.

Mõned nipid, kuidas saad probleemi lahendada!

¤ Kui sinu kass ei ole lõigatud, siis lase ta steriliseerida/ kastreerida.

¤ Vii oma kass veterinaari juurde kontrolli, probleem võib peituda hoopis mõnes tervisehädas.

¤ Mõtle läbi, mis võib põhjustada, sinu kassile ärevust, hirmu või stressi. Kolimine uude koju, uus mööbliese või pereliige, mööbli ümberpaigutamine jms. võivad olla põhjuseks, et loom on stressis ja väljendab seda lihtsalt nii.

¤ Vaata üle liivakast. Kui panid selle uude kohta, siis võimalusel pane tagasi vana koha peale. Veendu, et see oleks piisavalt puhas ja hästi ligipääsetav. Võibolla on sinu kass jäänud vanemaks ja kasti kõrged servad talle enam ei sobi. Või vahetasid liivakasti välja uue isepuhastuva vastu- sinu kassile ei pruugi see meeldida.

¤ Vaata üle liiv, mida kasutad. Osadele kassidele sobib paakuv liiv, osadele puidugraanulid,  teistele kristallid. Mõni on tundlik isegi allapanu brändi suhtes. Kui vahetasid firmat, siis osta uuesti vana toode, mis sinu loomale paremini sobis.

Tavaliselt leidub probleemile lahendus, kuid selleks pead läbi mõtlema ja põhjuse välja selgitama, et asi kiirelt lahendada. Kui plaanid koju tuua aga kassipoja, siis alusta kohe varakult liivakasti treenimisega ning pea meeles ülaltoodud nõuandeid juba ennetavalt.