Pilt: @huoadg5888 Pixabay

Hea teada: kuidas leida usaldusväärne tõuaretaja?
14.11.2018

Tõukassi või -koera ostmine on samm, mida ei tohiks ette võtta mõtlemata. Kõige tähtsam on seda tehes leida usaldusväärne aretaja.

Olenevalt tõust ja konkreetsest loomast võivad kassipoegade ja kutsikate hinnad olla tõeliselt kõrged. Pole haruldane, et tekib kiusatus tõuloom kuskilt odavamalt leida, ent selline mõtteviis toob endaga tulevikus kaasa hulga probleeme. 

Seetõttu on tähtis leida usaldusväärne tõuaretaja, kelle müüdavad loomad on läbinud kõik vajalikud terviseprotseduurid ning kasvanud heas keskkonnas. See vähendab riski, et loom on halva iseloomuga ning tulevikus on tal suure tõenäosusega ka vähem terviseprobleeme.

Tõuaretajate eesmärk on oma kassid-koerad loovutada headesse kodudesse ja inimestele, kes loomade eest hoolitsemisega hakkama saavad. Kui sa leiad aga müüja, kes sinu esimese kirja peale looma müümisega nõus on ja lahkelt ka ise kohale toomist pakub, mõtle järele. Tõulooma ostes peaks sul olema võimalus näha tervet pesakonda, vanemaid ning keskkonda, kus su potentsiaalne lemmik kasvas. Usaldusväärsed aretajad seda võimalust huvilistele ka pakuvad. 

Enne tõulooma ostmist mõtle läbi järgmised punktid: 
  • Kas aretaja on mõne kasvatajate klubi või liidu liige? Selliste kasvatajate usaldusväärsuses pole vaja kahelda.
  • Kas aretaja käib oma loomadega näitustel? Tõenäoliselt püüab ta oma kasvandikud aretada ideaalsete tõustandardite järgi. Kui sa tõuloomadest huvitatud oled, külasta ka ise näitusi, sest need on aretajatega kohtumiseks suurepärased kohad.
  • Kas aretaja pakub looma puhul tervisekindlustust? On kassi- ja koeratõuge, keda ohustavad geneetilised defektid ning aretaja peab selle võimalusega arvestama.
  • Kas sul on võimalus kasvandust külastada? Kui aretaja sind pesakonda vaatama lasta ei taha, võta seda halva signaalina.
  • Kui ruttu aretaja poegi ära andma hakkab? Kasside puhul ei tohiks poegi emast eraldada enne 10-14 nädalat.
  • Kas aretaja on loomad lasknud vaktsineerida, kiibistada ja loonud neile lemmikloomapassi? Pea meeles, et dokumente on võimalik võltsida ning hiljem võib selguda, et esiti ametlikuna näivad paberid on tegelikult kehtetud.
Ära unusta, et loom on kaaslane ja kohustus pikkadeks aastateks. Esimese hooga kassipoja eest sadade või tuhandete eurode välja käimine võib tunduda üleliigsena, ent suure tõenäosusega väldid sa nii tulevasi kulutusi, mis halvasti aretatud neljajalgsega kaasnevad.

ALLIKAS: https://lemmik.postimees.ee/ 

#tõukass #tõukoer #usaldusväärne #tõuaretaja #tõug #koer #kass