Pilt on illusteeriv/ Pildi omanik: Pixabay

Tänavatel jäätõrjeks kasutatav sool on ohuks lemmikloomade tervisele
26.02.2019

Talv ei ole Eesti pinnalt veel lahkunud ning teedel ja tänavatel kasutatakse libeduse tõrjeks jätkuvalt nii killustikku kui ka soola. Viimane on aga koertele ohuks ja seetõttu uuris Lemmik, kuidas meie neljajalgseid sõpru kaitsta. 

PetCity Rannamõisa loomakliiniku loomaarsti Gerlin Järvela sõnul on tänavasoolasid küll erinevaid, ent neid kõiki ühendab võime koerte käpapadjandeid ärritada. Sama kehtib ka naha kohta: kui koer soolaga kaetud tee peal püherdab, satuvad terad tahest-tahtmatult karvade sisse ja muutuvad ärritajateks. 

«Eriti halb on see, et koer tahab end ju puhastada ja lakkuda,» sõnas Järvela. «Kui aga tema käpad ja karvad on soola täis, satub see suhu, hakkab ärritama limaskesta ning suuremate koguste puhul põhjustab ka kõhuvaevusi.» Veterinaar nentis, et tänavasoola poolt tekitatud probleemid on aladiagnoositud, sest inimesed ei pöördu arsti juurde ja ootavad, et probleem lihtsalt üle läheks. «Sool võib kõige sagedamini põhjustada kergelt kehva olekut ja kõhulahtisust ehk vaevusi, mida koeraomanik sellega seostada ei pruugigi,» rääkis Järvela.

Peale jalutuskäiku võtab vastutustundlik koeraomanik esimese asjana ette koera jalgade pesemise — kõik käpad ja karvad tuleb korralikult puhtaks saada. Kui käpapadjad juba katki ja põletikulised on, ei ole Järvela sõnul teha muud, kui pöörduda kliinikusse. Seal tehakse koera käpad esmalt puhtaks ning seejärel vaadatakse, kas ärrituse ravimiseks piisab kreemitamisest või on vaja appi võtta ka valuvaigistid.

Parim kaitse on aga ennetus — tänapäeval on loomaomanikel võimalus valida kõiksugu toodete seast, mis talve üle elada aitavad. Üheks valikuks on spetsiaalsed käpavahad, mis käppadele määrimisel kaitsekihi tekitavad. See aitab vältida soola põhjustatud ärritust ning hoiab ära ka marrastused, mis killustikul kõndides tekkida võivad. Vaha kasutamine aga eeldab pärast ka jalgade pesemist. Teise variandina võib kasutusele võtta koertele mõeldud jalanõud, kuid nende kasutamisega kaasneb harjumisperiood ja kõik koerad käimadega leppida ei pruugigi. 

ALLIKAS: https://lemmik.postimees.ee/  

#jäärtõrje #lemmikloomatervis #kaitsta #loomaarst