Mida tähistab kollane lint koera rihmal?
20.05.2016

Kollane lint koera rihmal on märk, mida mitmes kohas välismaal kasutatakse vihjena sellele, et võõrastel tuleks koerast hoida eemale. Kohalikud koerainimesed püüavad harjumust levitada ka eestlaste seas, oluliseks peetakse kollase lindi tähenduse levitamist nii koeraomanike kui ka lihtsalt koerasõprade seas.

Kollase lindi sõnum on „see koer vajab ruumi“ ja seda kannab koer, keda on vaja kaitsta ärritaja eest. Kollast linti kandev koer ei pruugi olla alati agressiivne teiste loomade või inimeste (ka laste) suhtes – sagedased on juhtumid, kus lint tuleks riputada külge ka arglikule ja ebakindlale koerale. Koera isiklikku ruumi sisenemine võib mõnele koerale lihtsalt mõjuda ärritavalt ja tunduda ähvardusena.

Põhjuseid on veel, millistel juhtudel peaks omanik koera kollase lindiga märgistama. Näiteks saab lindi abil palvest eemale hoida märku anda möödujatele, kui koer on väga aktiivne ja mänguhimuline, kuid hiljutise tervisehäda tõttu tuleb hoida teda rahulikul režiimil. Samuti kui koer on parasjagu treeningul ning teda ei tohi häirida. Kollase lindi kandjaks võib olla ka koer, kes on just perre saabunud näiteks varjupaigast ja omanik ei tea veel koera reaktsioone erinevatele situatsioonidele või koer, kellel on jooksuaeg/mõni vigastus või tervisehäda.

Kollase lindiga saab väliste ärritajate eest kaitsta ka abikoeri, kes tihti tunduvad inimestele ja eriti lastele nii armsad, et peaks koera paitama ja kiitma tema tubli töö eest. Abikoera ehmatamine järsu silitamisega ja talle liigne tähelepanu pööramine temaga rääkides ja sügades võib aga karuteene teha abikoera treenerile ja omanikule, kes on aastaid näinud vaeva töökindla abilise ja partneri koolitamisega. Rääkimata abikoertest, kes on alles koolitamisel ning kelle treeningute töö võib viia algusesse iga väikseimgi segaja või ehmatus.

Kollane lint koera rihmal on sõnumiks võõrastele, et sellele koerale ei tohi läheneda. Kollase lindi kandmise idee propageerimine teeb elu lihtsamaks nii koerte omanikel kui ka koertesõpradel, sest õnnelike ja rahulike koertega kooseksisteerimine teeb kõiki rõõmsamaks ja elu turvalisemaks.

Kasuta kollast linti oma koera rihmal, kui soovid kaaskodanikele teada anda, et sinu koer vajab ruumi. Selgita ka teistele kollase lindi tähendust, nii on kõigil lihtsam!