Mida kinkida koerale ja mida kassile? Uus läikiv mänguasi, kaelarihm viimase moe järgi, kotitäis maiustusi?
15.12.2016

Jõulud lähenevad. Kinginimekiri näpu vahel tormleme kaubanduskeskustes. Emale, isale, naisele, mehele, ämmale, äiale, lapsele, sõbrale, sõbrannale....nüüd on kõik. Aga ei, kuuse all on veel 2 paari säravaid silmi, keda me ei taha jõulurõõmust ilma jätta. Mida kinkida koerale ja mida kassile? Uus läikiv mänguasi, kaelarihm viimase moe järgi, kotitäis maiustusi?

Teeks õige ise midagi? Taaskasutus on moes. Vanadest T-särkidest saab punuda toredaid köisi, mida koerad sikutada armastavad. Või teha hoopis 5-e minuti mänguasi. Tegemiseks kulub 5 minutit ja lõhkumiseks samuti. Selleks vajad WC- või majapidamispaberi rulli papist sisu, vana sokki ja mõnda hästi krõbisevat ja lõhnavat maiust. Torka rull koos maiusega soki sisse, keera sokile vint peale ja pööra tagasi, siis uus vint ja jälle pööre, kuni sokk otsa saab. Koer ajab seda nutsakut esiotsa mõnda aega mööda põrandat taga ning siis rebib mõnuga ribadeks ja neelab rullis peituva maiuse. Lihtne ja odav ning 5 minutit aktiivset tegevust on kindlustatud.

Kassid teadupärast on pirtsakad olevused. Kunagi ei tea, missugune mänguasi võiks meelepärane olla. Suhteliselt kindel valik on heegeldatud või vilditud hiir. On vähe kasse, kes hiirele vastu suudaksid panna, eriti veel ehtsast naharibast sabaga. NB! Hoidu kiusatusest teha nööpidest nina või silmad. Allaneelamisoht. Kingitusest endast olulisem on pakkimine. Mida rohkem paberit ja karpe suudad kasutada, seda lõbusam avamine on. Kasuta fantaasiat, kuid mitte nööre ja teipi. Allaneelamise ja sooleummistuse oht. Jõulutoitudega ei maksa üle pingutada. Lemmikloom söögu ikka seda, mida harilikult. Meie piduroad on enamasti liiga rasvased, soolased, vürtsitatud või magusad. Mitte mingil juhul ei tohi anda süldikonte ja kerkivast taignast on koer targem eemale hoida.

Ohtlikud on veel:
1. Šokolaad.
2. Närimiskummis leiduv ksülitool
3. Sibul ja küüslauk
4. Makadaamia pähklid
5. Rosinad ja viinamarjad
6. Avokaado
7. Tsitruselised

Kui loom on söönud midagi mürgist (vt. PetSci šokolaadi toksilisuse kalkulaator) ja sellest pole möödunud rohkem kui 2-3 tundi, siis saab oksenduse esile kutsuda 3%-lise vesinikülihapendiga 1-2 ml kg kohta (mitte üle 50 ml).

Söetabletid
on tõhusad ja turvalised. Takistavad imendumist. Seovad enamikke ainetest ja viivad läbi seedekulgla. Tuleb anda ruttu, sest toime nõrgeneb 30 minuti jooksul ja 1 tunni pärast on juba vähene. Ei seo hästi alkoholi, petrooli, söövitavaid happeid ja aluseid, floriidi, tsüaniidi ja metalle (raud ja liitium). Koerale anda 1-2g/kg. See tähendab, et 40-50 tbl. 10 kilosele koerale. Piimaga.


Tuleks olla ettevaatlik jõulukaunistustega (kuuseokkad, ehted, küünlad). Jõulutäht, hüatsint ja iileks on mürgised, põhjustades mao- ja limaskestade ärritust. Pakkepaela ja karra allaneelamisel on soolesulguse oht.

Ilutulestiku raketid sisaldavad mitmeid kemikaale, mis  võivad alla neelamisel esile kutsuda mao- seedetrakti ärritust. Loom võib raketiga ka viga saada.
 
Valvekliinikud: Tallinnas Loomade Kiirabi Kliinik Mustamäe tee 44, tel. 502 3191 ja Tartus Maaülikooli loomakliinik Kreutzwaldi 62, tel. 731 3224  

Artikkel: Tiina Toomet