Elisa soovitab: Kuidas leevendada ilutulestikku kartva lemmiklooma hirmu?
29.12.2017

Aastavahetuse ja pühadehooaja tähistamise suureks osaks on traditsiooniliselt ilutulestik ja pauguraketid. Kuigi inimeste jaoks pakuvad need palju rõõmu ja loovad pidulikku meeleolu, tekitavad need paljudes meie neljajalgsetes sõprades hoopis hirmu. Sel aastal Elisa lemmikloomaäpiga turule tulnud Elisa toob välja mõned nõuanded, kuidas teha nii, et aastavahetus oleks rahulik sündmus ka lemmiku jaoks.

Varjupaikade MTÜ üldjuht Triinu Priks soovitab ilutulestikurohkel hooajal võtta koerad alati tuppa, proovida summutada õuest kostvaid pauke ja mitte pahandada koeraga kui ta on hirmunud. „Lisaks võib proovida ka kliinikutest müüdavaid feromoone või kui asi väga hull, küsida loomaarstilt rahustava toimega preparaate. Loomade kiibistamine ja registris andmete värskena hoidmine on samuti iga loomaomaniku kohustus,“ sõnas Priks. Samuti pani pikaaegse kogemusega Varjupaikade MTÜ üldjuht südamele, et koeri ei hoitaks ei aastavahetusel ega ka ühelgi muul ajal ketis.

Lisaks feromoonidele ja  preparaatidele võib proovida ka lemmikute lina või rätiku sisse mähkimist - nii tunnevad nad ennast turvaliselt. Loomapoodides on müügil ka spetsiaalsed vestid, mis avaldavad lemmiku kehale õrna survet ning mõjuvad rahustavalt. Enamus hirmunud lemmikud otsivad omanikega kontakti ning paitamine või omaniku läheduses olemine pakub neile samuti turvatunnet. Kindlasti aga peaks laskma lemmikul endal valida, kus ta soovib olla. Loomal peaks olema turvaline koht, kuhu varjuda nagu näiteks pesa või puur.

Hirmunud loomad võivad paugutamise saginas segadusse sattuda ja kodust ära joosta. Sellisel juhul tekib otsene oht looma tervisele, sest lemmik võib joosta autoteele või jääda liiga kauaks külma kätte. Selleks, et olla kindel, et loom on turvaliselt kodus, tasub kaaluda spetsiaalset looma jälgimisteenust. Elisa Lemmiklooma väike jälgimisseade kinnitub looma kaelarihmale või traksidele ning annab otse äpist märguandega teada kui pere neljajalgne liige kodust liiga kaugele uitama on läinud.

„Jälitusseadme aku peab vastavalt looma aktiivsusest vastu keskmiselt 4 päeva, vähemaktiivse looma puhul isegi nädala, sest looma uinudes läheb unerežiimile ka jälgimisseade. Kui lemmik lahkub koduks määratud piirkonnast saab omanik telefonile teate ja näeb äpist lemmiku teekonda ning asukohta, et pereliige kiiresti koju toimetada,“ kommenteeris Lemmiklooma teenuse plusse Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk.Kõige lihtsam moodus, kuidas vähendada lemmikute stressi, on katta kinni aknad ning summutada ära paugutamise heli. Heli summutamiseks saab mängima panna lõõgastava muusika – ka lemmik saab siis nautida peomeeleolu ilma hirmuta.

„Kui omanik läheb Vabaduse väljakule ilutuletikku vaatama ja presidendi kõnet kuulama, tasub ka koju jäävale lemmikule meelelahutust jätta. Selleks sobivad kõige paremini arendavad maiuste või lihaga täidetud mänguasjad, mis annavad lemmikule tegevust pikemaks ajaks,“ soovitas Kertu Kriisk.

Allikas: https://www.elisa.ee/