Miinuskraadidega taga alati oma koerale parimad tingimused.

Kuidas kaitsta koera külma eest?
22.01.2016

Paljud koeraomanikud arvavad, et kuna nende neljajalgsetel sõpradel on paks karvkate, taluvad nad külmakraade inimestest paremini. Tegelikult võib talv mõjuda neile aga sama karmilt ning seetõttu vajavad nad sel ajal natukene rohkem hoolitsust. Dogs Naturally Magazine jagab soovitusi, kuidas oma koera talvel külma eest kaitsta.

1. On koeratõuge, keda on õnnistatud tiheda karvkattega, kuid õhukese karvaga koerad vajavad talvisteks jalutuskäikudeks kampsunit või jakki. Hea talveriie peaks ulatuma koera kaelast sabani ning kaitsma ka kõhtu. Sellele vaatamata ära jäta oma koera liiga kauaks õue.

2. Kõige õnnelikumad koerad saavad palju liikuda, kuid elavad toas. Ära jäta oma lemmikut õhutemperatuuri langedes õue. Kui sa lähed koeraga jalutama ja mingil hetkel tunned, et oled valmis tuppa minema, siis on ilmselt ka tema.

3. Ära lase koeral külmal põrandal magada. Pehme ase, kohev tekk või põrandast kõrgemal asuv voodi hoiavad teda soojana.  

4. Kuiva ja kestendava naha vältimiseks, lisa oma koera toidule näiteks kookose- või kalaõli. Kui sa aga näed, et kutsu käpad, kõrvad või saba on kuivad ja lõhenevad, võid õli ka neile kohtadele peale määrida.

5. Ära toida oma koera üle. Kui sul pole just õuekoer, siis ta ei vaja talvise külmaga lisatoitu. Külmakraadid võivad koera hoopis laisaks muuta, mistõttu vajab ta vähem kaloreid. Täisväärtuslik toit aitab hoida su koera karvkatte tervena ja ta piisavalt energilisena.

6. Vaata, et su koer jooks piisavalt vedelikku. Kuigi paljud koerad söövad lund, ei asenda see täielikult värsket vett. Kui sul on õuekoer, siis vaata, et värske vesi oleks talle kogu aeg saadaval. Kontrolli tema veekaussi ja purusta selle peale tekkiv jääkate.

7. Kammi oma koera – see aitab tal oma keha paremini soojas hoida. Eriti oluline on õuekoera regulaarselt kammida. Pärast pesemist kuivata oma kutsa ka korralikult ära.

8. Hoolda tema käpapatju. Trimmi koera käpavahelisi karvu, et vältida nendesse lumepallide tekkimist. Linnatänavatel olev sool võib su koera käpapatju kahjustada, seega pärast jalutuskäiku loputa või pühi kutsa käpad puhtaks. Kui su koer näitab õues jalutades aga ebamugavustunde märke, kaalu susside kasutamist.

9. Ära jäta kunagi oma koera üksinda autosse. Nii nagu suvel võib autos väga kuumaks minna, võib külmakraadidega autos ülimalt külmaks minna. Kui sul on vaja asju ajada, jäta oma koer parem koju.

10. Eakad koerad vajavad lisahoolitsust. Nagu inimesed, on ka koerad talvel haigustele rohkem vastuvõtlikumad. Samuti võib külm ilm neid süvendada, eriti artriiti. Väga oluline on, et artriidiga koer saaks piisavalt liikuda ning et tal oleks pehme ja soe koht, kus pärast jalutuskäiku puhata. Eakad koerad võiksid talvel ka liigesevaevuseid leevendavat looduslikku toidulisandit saada.


Loo kirjutas OÜ Maxi&Pipa  asutaja Piret Parik.