Lastesõbralik Bella ootab oma peremeest Võru varjupaigas. Pilt: Varjupaikade MTÜ

Kodutute loomade varjupaiga teenuse pakkujaks Tallinnas saab Varjupaikade MTÜ
23.05.2016

Reedel, 20. mail kirjutasid Varjupaikade MTÜ juht Triinu Priks ja Tallinna Linnavalitsuse esindaja Relo Ligi alla hankelepingule, mille kohaselt hakkab pealinnas hulkuvate loomade püüdmise ja varjupaiga pidamise teenust osutama alates 1. juulist ning vähemalt kuni 2018. aasta lõpuni Varjupaikade MTÜ.

Seoses uue hankelepinguga muutub Tallinna kodutute loomade varjupaiga asukoht. Kodutud ja hulkuvad loomad leiavad alates juulist peavarju linna poolt ehitatavas tänapäevases varjupaigas aadressil Paljassaare tee 85. Leitud ja koduootavate loomade kohta hakkab edaspidi infot leidma varjupaiga kodulehelt suunatud Loom24 portaalist ning varjupaigaga seotud igapäevaste tegemiste kohta Tallinna Varjupaiga Facebookis.

Varjupaikade MTÜ üldjuht Triinu Priks sõnas uue varjupaiga lepingut kommenteerides, et eesmärk on teha koostööd kõigi Tallinna kodutute loomade probleemiga seotud organisatsioonidega. "Me oleme oma südameasjaks võtnud, et võimalikult paljud loomad saaksid tagasi oma omaniku juurde või leiaksid endale uue kodu," selgitas Priks Varjupaikade MTÜ tööpõhimõtteid. Ta märkis ka, et organisatsiooni põhiväärtused on hoolivus, avatus, austus elu vastu ning koostöö kogukonnaga.

Priks lisas, et kuigi seaduse kohaselt on kohalikul omavalitsusel kohustus loomade varjupaigas hoidmise eest tasuda 14 päeva eest, siis tänu annetajatele ja toetajatele hoitakse terveid ja sotsiaalseid loomi üldjuhul varjupaikades seni, kuni leitakse neile sobivad kodud. "Me oleme üritanud loomade abistamise soovijatele teha nii lihtsaks kui võimalik – näiteks on võimalik hakata loomale veebiperemeheks või helistada annetusnumbril 9007000. Ilma veebiperemeeste ja annetajateta oleks meil praktiliselt võimatu oma missiooni ellu viia," väljendas Varjupaikade MTÜ juht tunnustust kõigile toetajatele.

Triinu Priks prognoosis, et Tallinna varjupaiga töömaht saab olema ligikaudu võrdväärne, mis ühingu ülejäänud kuues varjupaigas kokku. "Tallinna varjupaigas hakkab esialgu tööle 13 inimest, kuid vastavalt vajadusele ka rohkem," märkis MTÜ juht töökorraldusest rääkides. Ta lisas, et oodatud on ka kõik vabatahtlikud ja inimesed, kes soovivad loomadega aega veeta ning abiks olla nende elu rõõmsamaks tegemisel.

Varjupaikade MTÜ loodi 2007. aastal ning see haldab koduta loomade varjupaiku Võrus, Valgas, Viljandis, Virumaal, Läänemaal ja Pärnus ning peatselt ka Tallinnas. Varjupaikade MTÜ eesmärgiks on aidata kaotsi läinud lemmikloomad koju tagasi, leida hüljatud ja omanikuta loomadele uued armastavad kodud ja teavitada inimesi loomade steriliseerimise/kastreerimise tähtsusest ning soovimatute lemmikloomade arvukusest, aidata kaasa lemmikloomakultuuri tõusule Eestis.