12 toiduainet, mida koos koeraga süüa ja 5 mida kindlasti vältida
22.08.2016

Me teame, et parim viis on vältida koera toitmist koduste toitudega. Kuid vahel on raske vaadata mööda nendest armsatest silmadest ja vastupandamatult anname oma lemmikule head ja paremat oma taldrikust. Toit, mis on hea meile, ei pruugi olla ohutu koerale. Oleme välja toonud nimekirja toiduainetest, mis on koera menüüsse heaks kiidetud ja mis mitte. Pea meeles, et iga koer on erinev, seega proovi esialgu antud toiduaineid väikestes kogustes, et näha reaktsiooni antud toidule. Vajadusel konsulteeri loomaarstiga.

1.
MAAPÄHKLIVÕI – See on maius, mida võite koos nautida. Andes koerale aeg-ajalt supilusikatäis soolata maapähklivõid, siis veendu, et toode ei sisalda ksülitooli. Maapähklivõi on suurepärane valgu ja kasulike rasvade allikas koerale.

2. JOGURT – Kõrge valgu ja kaltsiumi sisaldusega tavaline maitsestamata jogurt on ideaalne maiuspala ka koerale, eriti kui loom kannatab seedeprobleemide käes. Veenduge, et valite jogurti, mis ei sisalda lisatud suhkruid või kunstlikke magusaineid.
3. KAERAHELBED – Kaerahelbed on väga head kiudainete allikaks. Need on ohutud koertele, kellel on nisu allergia või soole talitlushäired. Enne lemmikloomale andmist keetke kaerahelbed ilma suhkruta.
4. KANA – Kui koer vajab valgurikast toitu, siis keedetud või küpsetamata kana on hea lisand tavalisele toidule. Kana sobib ka toidukorra asendajaks, kui koeratoit on otsa lõppenud.
5. LÕHE – Koerad vajavad ka omega-3 rasvhappeid. Kui paned mõned küpsetatud lõhe tükid lisandina koera toidukaussi, lööb see koera mantli särama.
6. BROKKOLI – See vitamiinide rikas köögivili võib olla suurepärane toitainete boost Sinu lemmikule. Siiski ei tohiks see moodustada rohkem kui 10% koera toidust, sest see võib põhjustada seedetrakti ärritust.
7. KÕRVITS – Ka kõrvits on lubatud nii toorena kui ka purgis. Vitamiinide ja kiudainete allikana on see kasulik lisaks dieedi pidamisele kui ka seedeprobleemidele.
8. ROHELISED OAD – Väga toitev ja vähe kaloreid. Rohelised oad on hea valik raua ja vitamiinide saamiseks. Veenduge, et toidate oma koera ainult värskete ubadega või konserveeritud ilma soolata. Tuleks arvestada, et enamik ubade tüüpe sisaldavad teatud tüüpi valke nimega letsitiin. Suur kogus letsitiini võib põhjustada iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisust. Rohelised oad sisaldavad 5-10% letsitiini. Riski vähendamiseks on soovitatav keeta oad enne lemmikloomale andmist.
9. KODUJUUST – Maitsestamata kodujuust on kõrge kaltsiumi ja valgu rikas toiduaine. Kuid vältida, kui koeral on laktoositalumatus.
10. MUUD JUUSTUD – Ameerika Kenneli Klubi sõnul on väikestes kogustes juust hea maiuspala lemmikloomale seni, kuni ta ei kannata laktoositalumatuse käes (mis on koerte seas haruldane, kuid võimalik). Valgie madala rasvasisaldusega juuste näiteks mozzarella.
11. PORGAND – See köögivili on madal kalorite poolest ja kõrge kiudainete ning vitamiinide osas. Krõmps porgand on hea ka lemmiku hammastele.
12. MUNAD – Kui koer vajab valgu boosti, siis muna on selleks tervislik ja hea valik. Munad on kõrge proteiini sisaldusega, kuid sisaldavad ka palju rasva. Seega liiga palju pole ka hea. American Veterinary Medical ühing hoiatab koera toitmisel toore või pooltoore munaga. Sellisel juhul on oht nakatada oma lemmikut Salmonella bakteriga.  

TOIDUD, MIS EI SOBI KOERALE  


ŠOKOLAAD – Sa oled tõenäoliselt juba kuulnud, et sa poleks tohtinud oma koerale anda šokolaadi ja selleks on ka põhjus. See imehea maiustus sisaldab kofeiini, tuntuimad metüülksantiinid. Suurtes kogustes šokolaadi tarvitamine võib põhjustada kõhulahtisust, oksendamist, südame rütmihäireid, krampe ja isegi kõige halvemat, surma.
VIINAMARJAD JA ROSINAD – Kuigi see puuvili on toitev meile, on see mürgine koertele ja võib põhjustada neerupuudulikkust.
SIBUL – Sibul võib Sind küll nutma ajada, aga see võib teha Sinu koera väga haigeks, tekitades kahju punastele verelibledele.
AVOKAADO – Avokaado lehed, viljad, seemned ja koor sisaldavad toksiine nimega persin, mis võib põhjustada maoärritust ja hingamisraskusi.
ALKOHOL – Väikestes kogustes alkohol võib põhjustada koerale märkimisväärset intoksikatsiooni, mis võib viia oksendamiseni, krampide ja isegi kõige hullemani.     

Allikas: MNN